EĞİTİM



Ege Üniversitesi’nde 20 Fakülte, 10 Enstitü, 4 Yüksekokul, 1 Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı, 11 Meslek Yüksekokulu, 6 Rektörlüğe Bağlı Bölüm ve 39 Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunmaktadır. Kaliteli eğitime önem veren Üniversitemizin toplam 24 fakülte, yüksekokul ve bölümünde akredite eğitimi verilmektedir. Üniversitemizde bulunan programlara ait her türlü bilgiye Ege Bilgi Paketi ile ulaşılabilmektedir.

EĞİTİM DANIŞMANLIĞI

Üniversitemizde eğitime yeni başlayan öğrencilerimize, eğitimleri ile ilgili her konuda yardımcı olmak amacı ile bir öğretim elemanını danışman olarak atanmaktadır.

Danışmanınız, üniversiteye kayıt olduğunuz ilk günden, öğrencilik sürenizin bitimine kadar, başta eğitim olmak üzere size, gereksinim duyduğunuz her konuda danışmanlık hizmeti sunacak; özellikle ders seçme ve kayıt yenileme süreçlerinde yardımcı olarak, olası bir hata yapmanızı önleyecektir.

DEVAM ZORUNLULUĞU

Herhangi bir dersin ya da ders grubunun sınavına girebilmeniz için teorik derslerin %70’ine, uygulamalı derslerin ise %80’ine katılmanız gerekir. Aynı şekilde, yabancı dil hazırlık sınıfı, destek sınıfı ve yaz okulu derslerinin de en az %80’ine devam etmeniz zorunludur.

YABANCI DİL HAZIRLIK EĞİTİMİ

Üniversitemizde yabancı dil hazırlık eğitimi; Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından, fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu öğrencilerine verilmektedir. Yabancı Diller Yüksekokulu, sürekli iyileştirme süreci çerçevesinde İngiltere ‘de bulunan EDEXCEL Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiştir. Fakülte ve yüksekokul bölümlerinin gereksinimleri doğrultusunda, İngilizce veya Almanca dillerinde bir yıl süreyle verilen yabancı dil eğitiminden önce öğrencilerin düzeylerini belirlemek amacıyla her yıl eylül ayı başında Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı düzenlenmektedir. Yabancı Dil Yeterlilik Sınavına giren ve 100 üzerinden en az 70 puan alan öğrenciler kendi bölümlerinde öğrenimlerine doğrudan başlar. ÖSYM’nin denklik verdiği sınavlardan yeterli puan alan öğrenciler, yabancı dil eğitiminden muaf sayılmaktadır. Almancadan muaf olmak isteyenlerin belgeleri ibraz ettikleri takdirde, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından ayrıca değerlendirilmektedir.

Yeterlilik sınavında başarılı olamayan öğrenciler, sonrasında uygulanan seviye tespit sınavından aldıkları puana göre düzeylerine uygun bir sınıfta, haftada 24 saat olarak programlanan hazırlık eğitimine tabi tutulurlar.

ORTAK ZORUNLU DERSLER

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili dersleri ile zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı olmayan kurumlarda yabancı dil dersleri kredili olmak üzere yalnız birinci sınıflarda okutulur.

ORTAK DERS HAVUZU

Üniversitemizde fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında uygulanmakta olan eğitim planları içinde zorunlu derslerin dışında öğrencilerin alması gereken seçmeli ders grupları oluşturulmuş olup, bu dersler; teknik seçmeli, teknik olmayan seçmeli, sosyal seçmeli, serbest seçmeli, kredisiz seçmeli, üniversite seçmeli, fakülte seçmeli, bölüm seçmeli şeklinde gruplandırılmıştır.

Öğrencilerin, kayıt yenileme dönemlerinde zorunlu derslere ilave olarak seçmeli ders grupları içinden, bölüm/programlarına göre uygun sayıda ders seçmeleri gerekmektedir.

UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMALARI

Çevre kampüslerimizdeki akademik birimlerimizde sunulan Yabancı Dil-I ve Yabancı Dil-II temel dersleri, Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezimizin koordinasyonunda uzaktan eğitim yöntemiyle verilmektedir. Lisans programlarından Ebelik Lisans Tamamlama, Tezsiz Yüksek Lisans programlarından ise İktisat, Finans Ekonomisi ve Yönetimi, e-MBA, Lojistik Yönetimi ile Eğitim Programları ve Öğretim programları aktif olarak uzaktan eğitim yöntemi ile verilmektedir. Atatürk Sağlık Hizmetleri, Meslek Yüksekokulu, Eczane Hizmetleri (Uzaktan Öğretim), Bergama Meslek Yüksekokulu, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları (Uzaktan Öğretim), bu programlarda da uzaktan eğitim var.

ÇİFT ANA DAL ve YAN DAL PROGRAMLARI

Çift ana dal ve yan dal lisans eğitim-öğretim programları, ilgili bölümün ve fakülte/yüksekokul kurulunun önerisi üzerine Senato’nun kararı ile açılabilir. Bu programlara alınacak öğrenci sayısı da aynı yolla belirlenir. Çift ana dal ve yan dal eğitim-öğretim programları ve bu programlar için saptanan kontenjanlar her eğitim-öğretim yılı başında öğrencilere duyurulur.

Aynı anda birden fazla çift ana dal programına kayıt yapılamaz. Ancak aynı anda hem bir çift ana dal hem de bir yan dal programına kayıt yapılabilir. Uygulamalar konusunda ilgili fakültenin öğrenci işleri birimine başvurulabilir.